Brouwerij

Historische brouwerij in Breda

Iedereen kent het verhaal van St. Joris en de draak, maar wat als je dit als inspiratie gebruikt voor het brouwen van speciaalbier? Dan krijg je wel iets heel bijzonders!

Sinds 2016 is de brouwerij gevestigd in de kelder, uit 1483, van de Boterhal. Deze prachtige kelder hebben wij in oude glorie doen herrijzen met een brouwerij en proeflokaal. Het ademt een aangrijpende middeleeuwse sfeer.
Hier smeden wij het verhaal rond onze bieren. De recepten zijn met bloed, zweet en hop ontwikkeld. Onder het genot van deze vloeibare inspiratie zijn de etiketten getekend. De bieren die wij brouwen nemen je elk een stukje mee in het verhaal van de lokale brouwer Joris, een weerloze prinses en de koppige draak.

In het proeflokaal en bij de Boterhal drink je de bieren zo uit de tank. Verser kun je het niet krijgen! Ook zijn de bieren bij meerdere gelegenheden in Breda verkrijgbaar. Als jij wilt weten waar jou dichtstbijzijnde St. Joris bieren te vinden zijn kijk dan naar de verkooppunten.

Bij ons in de brouwerij en in onze bieren treffen traditie en beleving elkaar. Met precisie en zorg worden bieren van kwaliteit gebrouwen.  Klassieke bierstijlen met een goed verhaal. Onze traditionele bierstijlen betekent niet dat we niet innoveren. Nieuwe recepturen, klassiek met een twist en verbeteren van de brouwerij. Daarnaast maak jij deel uit van het verhaal van de heldhaftige Joris. Waar kun je dat beter beleven dan in een middeleeuwse setting?

Sint Joris: mythe of legende?

De naam van de brouwerij is te danken aan de rijke historie van het pand waar wij in zijn gevestigd. In 1617 werd het een vleeshal, dit is nog te zien aan de runderkoppen op de gevel.
De bovenverdieping werd vanaf 1617 gebruikt door het Sint Jorisgilde dat zich bezighield met het schieten van kruis- en voetbogen. Het Sint Jorisgilde in Breda was een zeer rijk gilde. Alleen de rijke stadsgildes beschikten over een eigen gildegebouw. Na een verbouwing in 1772 kwam er een fronton met een afbeelding van St. Joris met de draak en de spreukband Anno MDCCLXXII bovenaan de voorgevel.

Brouwers vieren traditioneel op 23 april, de naamdag van heilige St. Joris dat het brouwseizoen is afgelopen. Dit komt voort na de invoering van het Reinheitsgebot in 1516, waar hertog van Beieren een paar oude heiligen erbij haalde om de brouwperiode exact af te bakenen.

St. Joris wordt traditioneel afgebeeld met een draak, die hij volgens de verhalen zou hebben gedood. In de loop der eeuwen is dit verhaal veranderd naar waar Joris de dochter van koning redt door de draak te doden.

Dus de verhalen zijn uitzonderlijk en wisselend, het ene verhaal nog avontuurlijker dan het andere. Wij zijn dan geen drakendoders maar willen met de bieren het verhaal van St. Joris leven inblazen.

 

 

Over Jet

Jet is de brouwster van de St. Joris en Internationaal Biersommelier. Al sinds de opstart is zij betrokken bij de brouwerij en is verantwoordelijk voor alle zaken van de brouwerij. Met elke batch streeft zij voor de beste kwaliteit en smaakvolle bieren, daarnaast werkt ze hard aan nieuwe te ontwikkelen bieren. Je zal Jet regelmatig door Breda zien rijden om overal de St. Joris bieren te leveren. In 2017 is zij gestart met de eerste brouwopleiding in Nederland.
Wat je nog niet wist: Jet is dol op statement shirts.

Daarbij hebben wij ook nog een tal van brouwerij jongens en meiden die ons helpen met proeverijen en borrels. Zo maken Bob, Martijn, Niels, Marjolein, Lotte en Jelle en nog een hele hoop van elke proeverij en dag een feestje.

Benieuwd naar ons dagelijks leven in de brouwerij? Volg ons dan op Facebook en Instagram.